Viime viikonloppuna leivoin pipareita. Kuinka ihana joulun tuoksu siitä tulikaan!

Pakko tunnustaa ihan tälleen julkisesti, että ihan tasan kerran aikaisemmin olen elämässäni tehnyt itse piparitaikinan (joskus 17-18 vuotiaana)... Silloin se jostain syystä meni ihan keturalleen, joten siitä suivaantuna olen vuosittain ostanut piparitaikinan valmiina... Ja pitänyt taikinan itse tekemistä jotenkin vaivalloisena...

Tänä vuonna sain toveri marraskuulta Tiinalta viimeisessä lähetyksessä piparkakkumaustetta ja -ohjeen, joten niin sitten päätin kokeilla taikinan tekoa :) Ja hyvinhän se taikina onnistui! Tästä lähtien meillä käytetään omatekoista piparitaikinaa.

Tässä ohje, jonka Tiinalta sain (ohje on Kaarina Roinisen):

Piparkakkutaikina

2dl siirappia

2dl sokeria

4tl kanelia

2tl inkivääriä

2tl kardemummaa

1tl neilikkaa

1tl pomeranssia

½ tl maustepippuria

300g margariinia

2 munaa

11 dl vehnäjauhoja

2 tl soodaa

Itse käytin noiden mausteiden sijasta piparkakkumaustetta pussista löytyvän ohjeen mukaan (oisko ollu jotain 4 rkl) ja jätin pippurin pois.

1.Kiehauta siirappi, sokeri ja mausteet.

2. Lisää kuumaan seokseen rasva ja anna sulaa välillä sekoitellen.

3. Lisää jäähtyneeseen seokseen muna ja jauhot, joihin sooda on sekoitettu.

4.Jaa taikina heti neljään osaan. Taputtele taikinapalat kelmun tai muovipussien välissä litteiksi paketeiksi ja pane ne jääkaappiin jähmettymään. Ohueksi taputeltuna taikina jähmettyy nopeammin ja sitä on ohuena levynä myös helpompi kaulia.

5. Voit leipoa taikinan pipareiksi heti, kun taikina on jähmettynyt tai seuraavana päivänä. (Itse tein seuraavana päivänä, oli ainaskin maustunut hyvin) Kauli taikina osa kerrallaan ohueksi levyksi jauhoja apuna käyttäen.

6. Sitten vaan kaulitusta taikinasta muoteilla piparkakkuja ja pellille paistumaan 200 asteessa keskitasolla 6-10min.

Tässä vielä kuva otos valmistuneista jo koristelluista piparkakuista (tai tuli niitä paljon enemmänkin...)

2097993.jpg

Kuten huomaatte, koristelu on ihan huippuluokkaa *reps*

Koristelussa käytetty valmista sokerikuorrutusta, ranskan pastilleja ja SLYltäni marraskuun paketissa tulleita hopeisia suklaarakeita. Siltä osin tämä on siis samalla SLY-raporttini marraskuussa käytetystä tuotteesta :)

Hyvin maistuivat muksuille. Itse en vielä ole ehtinyt maistamaan...